Japanska česma 3. nagrada

Japanska česma konkurs
Japanska česma konkurs
Japanska česma konkurs
Japanska česma konkurs
Japanska česma konkurs
Japanska česma konkurs

Japanska česma – 3. nagrada

Period posla 2010
Klijent GSP Beograd
Lokacija Kalemegdan, Beograd
Opis Konkursno rešenje na temu Japanska česma na Kalemegdanu
Bruto
Status

Arhitektonski studio Saurus je dobio treću nagradu na konkursu. Ideja je bila prezahtevna za investitora uzimajući u obzir rokove za realizaciju.

Ovu česmu na Kalemegdanu posvećujemo japanskom narodu u znak zahvalnosti za pomoć koju su nam pružili u teškim trenucima. Japan je zemlja i duhovno i prostorno daleka. U vremenu kada se fizičke razdaljine brišu putem „world wide web“-a pokušali smo da se u ovom globalnom virtuelnom svetu približimo i svoj poklon podarimo svakom japancu. On će ga videti u Google map-u , Google Earth-u, internet aplikacijama koje omogućavaju lak pregled celokupne površine planete u vidu satelitskih snimaka putem interneta. Na ušću dveju reka, u starom utvrđenju prepunom istorijskih slojeva videće ga kao jedan od osnovnih znakova iz japanskog pisma koji označava suštinski sastojak prirode – vodu.

Ako iz bilo kog razloga on iz daleka zaluta među ovim zidinama iznenadiće se kada čuje kako u Beogradu ljudi nevešto, ali neobično često ponavljaju, zapravo, svaki put kada piju vodu, njemu poznati, zvučni deo istog pojma – Mizu!
Nigde na česmi, u mas-medijima nije istaknuto uputsvo o korišćenju. Građani postepeno osvajaju urbanu tajnu koja se prenosi usmenim putem, kao gradski trač. Predviđamo da će ovaj nematerijalni aspekt otkrića u kolektivnoj svesti grada, stalno se iznova obnavljajući kroz nove generacije,trajati duže od samog materijala, što je još jedan naklon japanskoj filozofiji.

Na lokaciji smo ispravili grešku u prostoru kojom se prostor definisan sa četiri drveta tretira kao nezavisna celina. Potencijal ovog izolovanog ostrva je otključan i oslobođen se prolio na ceo plato u nivou. U obradi partera to se ogleda u jednoj visinskoj koti i moru granitnih kocki po kome plutaju koncentrični krugovi zelenila. Time smo ceo trg aktivirali u funkciji česme sa obodno raspoređenim sedećim pozicijama za predah i posmatranje.

Žiri konkursa:
Branislav Mitrović, dipl.inž.arh.,redovni profesor Arhitektonskog fakulteta i članovi: Darijan Mihajlović, član gradskog veća, Tetsuya Tsubota, prvi sekretar Ambasade Japana u Srbiji, Marina Andrić, istoričar umetnosti i Ksenija Kostić, dipl.inž.arh GSP Beograd.